Thursday 4 April 2024

Julkalender i April?

Till påsk så bestämde vi att vi skulle sammanstråla i trakten av Märsta med geocachingkompisar från andra delar av landet för att logga de geocacher som publicerads som en julkalender under julen som nyligen passerade. Cacherna har fått väldigt bra kritik och en vann till och med pris som en av årets bästa cacher, så förväntningarna var högt ställda.

För att intellektet skulle vara på topp när det behövdes så började vi med den cache som verkade jobbigast, både vad gäller komplicerade problem och vad gäller terrängen som skulle forceras. Här avverkade vi åtta steg innan vi nådde finalen. Då hade vi avverkat en hel del googlande för att lista ut hur vi skulle komma från ett steg till ett annat och tagit oss fram genom blockterräng för att då och då krypa ner i gamla övergivna militära värn som innehöll delstegen vi letade efter.

Överblivna delar för värnbygge som nog legat här ett bra tag. Just i de här fanns dock ingen cache.
Värn med cacheinformation, men hur kommer vi vidare?

Efter ett antal timmar blev vi klara med alla värn och kunde fortsätta mot övriga cacher i serien, och hoppades att det inte skulle krävas 3-4 timmar för varje cache i serien för då skulle vi inte hinna långt. Det visade sig att våran gissning att den här första cachen var tyngst var korrekta och resten av dagen flöt det på rätt bra. Jag ska väl inte säga att alla cacherna var buslätta för det krävdes en del eftertanke ibland, men tempot ökade rejält. 

Många av cacherna var byggda som rejäla holkar med hänglås och krävde att man överlistade något slags problem för att få tag i koden så att det gick att komma åt loggboken. Ibland gick det i en handvändning, andra gånger fick vi gå igenom informationen vi fick på plats åtskilliga gånger innan vi insåg vad som var intressant och vad som var villospår. För en cache skulle vi följa ett reflexspår genom skogen (så den sparade vi till kvällen). Att hitta reflexerna var inte allt för svårt men det blev lite extra komplicerat när det visade sig att reflexerna ville leda oss genom ett väldigt blött träsk.

Till slut hade vi loggat alla cacherna utom en i julkalendern (och lite annat som var i närheten) på en och en halv dag. Den vi inte loggade fick vara kvar eftersom vi missat i vår research och missat att vi borde haft klätterutrustning med oss.

Sammanfattningsvis var det här en ytterst ambitiös serie cacher som är väl värda alla lovord de har fått. De flesta är stabila konstruktioner som jag gissar kommer att klara tidens tand rätt bra. Har du vägarna förbi Märsta och vill se riktigt bra geocacher, prova cacherna av Loco Locators! Här är ett par exempel på vad som kan dyka upp i skogen.





No comments:

Post a Comment

Vår(?)resa till Västergötland

Hela tisdagen snöade det. Det kom flera decimeter snö. Onsdag förmiddag var det kaos i trafiken. E4 Gränna-Jönköping var avstängd. Rv50 Mota...