Monday 11 September 2023

Hvide Sande

I morse lämnade vi den lilla skogsparkeringen vi sovit på. Vi körde norrut utmed kusten på en 15 km lång landremsa med vatten på båda sidor. På grund av höga sanddyner såg vi inte så mycket vatten trots att det var nära på båda sidor. Mitt på ligger byn Hvide Sande som blev första ordentliga stoppet.

I Hvide Sande gick vi upp på en liten höjd som hade bunkrar, ett gammalt informationssystem för båtar som kom in mot hamnen och informationstavlor. Där kunde man läsa om de slussportar som reglerar vattennivån och salthalten innanför landremsan. Det stod också om hur de får jobba med att hålla undan sanden från inloppet till hamnen för att den inte ska täppas till. Den kan täppas till på några få dagar om det blåser på fel sätt.


Det var vatten och hamnar överallt i den lilla byn. Där fanns massor med nybyggda små radhus, ungefär, men förmodligen bara semesterboende. Alla hade någon liten altan vänd mot vattnet. Vid några hus gick det kanaler mellan husen. Som i Venedig men i modern tappning.

Nästa stopp var vid Lyngvig fyr, några kilometer norr ut. Efter att ha tittat runt lite så blev det lunch i bilen. Kaffet på maten packade vi ner och gick ned till stranden.


Vi gick runt en stund på stranden, doppade fötterna i vågorna och tittade på stenarna i vattenkanten. Det var flera geocacher här där frågor skulle besvaras om geologin på platsen.




Lagom när vi skulle sätta oss med kaffet så kom några regnstänk och det mullrade ute över Atlanten. Under tiden vi gick tillbaka så mullrade det på ordentligt. Det är bakhalt att gå i sanden så det är svårt att öka takten. Precis när vi kom fram till souvenirshopen så var det som att slå på en dusch. Några minuter senare hade det slutat igen. Vi var nog precis i kanten av ovädret.

Det fick bli kaffe i bilen ihop med lite planering för resten av dagen. Vädret var lite skakigt så vi körde på norrut och har nu parkerat i Thisted.


No comments:

Post a Comment

Vår(?)resa till Västergötland

Hela tisdagen snöade det. Det kom flera decimeter snö. Onsdag förmiddag var det kaos i trafiken. E4 Gränna-Jönköping var avstängd. Rv50 Mota...