Saturday 22 July 2023

Tåkern och Väderstad på ett dygn

Eftersom vi hade ärende till Motala för att montera upp en cache idag och ärende till Väderstad för att gå på ett geocachingevent imorgon så tyckte vi att det var onödigt att åka fram och tillbaka två gånger så vi gjorde en kortsemester av det hela istället. Alltså körde vi till Motala och monterade cachen och rullade sedan vidare ut på Östgötaslätten. Via ett par geocacher tog vi oss till slut till fågelsjön Tåkerns östra ände. Där finns ett fågeltorn och därmed en parkering där vi övernattade tillsammans med tre andra husbilar (samtliga tyskar).

Vi gick en kort sväng ner till fågeltornet på kvällen. Eftersom vi var i östra änden av sjön hade vi den nedåtgående solen rakt i ögonen och det var därmed inte riktigt läge för fågelskådning. Trots de bristfälliga förhållandena kunde vi i alla fall identifiera en brun kärrhök.


Morgonen efter åkte vi runt hörnet på Tåkern till Svanshals där det finns ett naturum och diverse långa spångar ut i vassen runt Tåkern (och så klart några geocacher). Först gick vi en runda labbcacher i närheten av naturumet som visade sig vara en av de besvärligaste vi stött på någonsin. Just inga av svaren stämde med verkligheten eller skulle formuleras på sätt som inte stämde med frågorna. Efter den frustrerande upplevelsen gick vi iväg på spångarna västerut, in bland vassen. Här stötte vi på skäggmesar, massor av ödlor och en och annan geocache.






Vi lagade middag på parkeringen i väntan på att det skulle bli dags att åka till eventet. Lagom som vi var klara att åka publicerade några nya cacher där eventet skulle vara (vilket vi visste att det skulle göra, fast trodde att det skulle bli efter eventet). Det var bara att vända nosen mot Väderstad och se om vi skulle hinna dit innan alla andra för att kunna knipa åt oss en First To Find.

Vi hann till den första cachen vi siktade på med ett nödrop - några andra stod med den i handen när vi kom. Vi åkte gemensamt vidare mot nästa där ytterligare en bil redan fanns på plats men de hade inte hittat cachen än. Alltså blev det här så en gemensam FTF för ett ganska stort gäng. Cachen hängde rätt många meter upp i ett träd så vi fick användning av vårt långa cachemetspö.

Efter detta var det dags att bege sig till eventplatsen för nygräddade våfflor, kaffe och en massa trevligt snack med andra geocachare (ungefär 20 stycken totalt). Sedan vände vi hemåt igen efter ganska exakt ett dygns kortsemester.


No comments:

Post a Comment

Vår(?)resa till Västergötland

Hela tisdagen snöade det. Det kom flera decimeter snö. Onsdag förmiddag var det kaos i trafiken. E4 Gränna-Jönköping var avstängd. Rv50 Mota...