Tuesday 14 March 2023

Bryssel

Hittills har vi gjort allting tillsammans, men idag valde vi olika sevärdheter i Bryssel. Vi cyklade iväg mot city. Hans svängde av mot seriemuseet Musée Belge de la bande dessinée och Camilla cyklade ytterligare ett par kilometer till Europaparlamentet.

Seriemuseet bestod av några separata utställningar. En om Marsupilami, en om seriemediumets historia och utveckling och en lite större om konsten i serier, både hur den ser ut och lite mer tekniskt om hur den blir till. Det fanns också en lite mer ”handgriplig” avdelning om någon för mig okänd barnseriefigur som var tänkt mer som lekstuga, så den tittade jag inte så noga på. 

Utställningarna var intressanta med skyltning på tre språk, men ibland led museet lite av att det inte var uppenbart hur det var tänkt att man skulle röra sig för att på ett naturligt sätt komma igenom utställningarna så det blev lite irrande hit och dit för att komma underfund med hur gångarna hängde ihop. 


Samtidigt vid Europaparlamentet:

Det kändes lite mäktigt att cykla fram till stora Europaparlamentet och se alla flaggor vaja utanför. Här finns ett besökscentrum: Parlamentarium. Man välkomnas och får en audioguide. Det finns alla medlemsspråk att välja på. Utställningen handlar både om hur EU styrs idag, vad man jobbar med för frågor och EUs historia. Det var mycket information, som man valde själv vilka delar man ville fördjupa sig i. Intressant och kul att ha varit där. Nästa år är det ju val till parlamentet igen.


Efter detta så sammanstrålade vi och cyklade (så klart via ett par cacher, trots regnet) till Brauerei Cantillon & Musee Bruxellois de la Gueuze. Jag hade fått förhandsinfornation från välinformerade spioner om att det var lite av ett hål i väggen och det var tur för det var det verkligen. 

Vi hittade rätt skylt så att vi insåg att vi var på rätt ställe men det kändes som att det vi hittat var lastkajen så vi spanade lite efter en bättre ingång. Medan vi ledde cyklarna förbi ingången en andra gång kom en tjej ut och inte bara ledde in oss på museet utan tyckte också att vi skulle parkera cyklarna inne i foajén (vilket låter elegantare än det är, det är i praktiken lageringången) så att de inte blev stulna. 

Att kalla detta museum är både lite udda och helt rätt. Här finns ingen utställning i normal bemärkelse men å andra sidan är hela bryggeriet lite av ett museiföremål även om det är i drift. 

Som besökare får man en broschyr i handen med information om några numrerade stationer och sedan släpps man obevakad ut i produktionen där diverse maskiner snurrar och pyser, komplett med öppen remdrift från 1930-talet eller så och hål i golvet till nästa våning. På slutet vankas det provning av några av deras öl (gott!) som så klart även går att köpa vid utgången.




Vi hade gärna strosat runt lite till i city men vädret tyckte annorlunda. Vi var blöta och kalla så vi tog snabbaste vägen tillbaka till bilen, med bara ett snabbt lunchstopp eftersom klockan passerat lunchdags för länge sedan.

Efter lite värmande kaffe i bilen så rullade vi en liten bit utanför Bryssel. Vädret hade då bättrat sig så det blev en trevlig kvällspromenad med cacher i ett universitetsområde mellan Bryssel och Antwerpen. Vi verkar ha en dragningskraft till universitetsområden. Har besökt flera på den här resan. Där är ofta lugnt, men ändå lite liv. Ofta lite häftiga hus och kul konst i parkliknande grönområden.


No comments:

Post a Comment

Vår(?)resa till Västergötland

Hela tisdagen snöade det. Det kom flera decimeter snö. Onsdag förmiddag var det kaos i trafiken. E4 Gränna-Jönköping var avstängd. Rv50 Mota...