Monday 23 January 2023

Från katedral till katedral

Idag inledde vi dagen med en fika på Atlantens botten. Vi åkte till Playa de las Catedrales som är lite av ett raukområde, fast på större skala. Skillnaden är att här är tidvatten, så halva dygnet går det att gå runt mellan formationerna (vilket vi lyckades pricka) och andra halvan går Atlanten hela vägen fram till branten. Det är fyra meters skillnad på hög- och lågvatten, så det är rejält olika. När vi kom på förmiddagen hade nästan ingen varit där innan oss så sanden var nästan helt blank efter att vattnet dragit sig tillbaka men det var snart fullt med fotspår.

Vårt nästa mål var egentligen Santiago de Compostela men jag hade noterat att det fanns en cache som ingen någonsin hade loggat på vägen dit (OK, på en ganska liten omväg) så vi började med att åka dit. Cachen låg vid ett nyligen framgrävt romerskt läger för 600 soldater, så det var ett rätt stort område med ruiner.

Området var inhägnat och när vi kom var grinden stängd. Det stod i beskrivningen att det skulle gå att få tag i cachen ändå, men vi hittade inget. Efter ett litet tag kom en lokalboende förbi och tyckte att vi skulle gå in. Jag tyckte att det var stängt men han sade att det var öppet och det visade sig att dörren bara var rejält trög. Väl på insidan var det mycket lättare att se gömman vi var ute efter och vi har därmed fått första FTF (First To Find) i Spanien. Förvånande nog hade den här cachen legat ologgad sedan i september när den lades ut. Hemma är det ovanligt att cacher klarar sig till dagen efter publicering utan att någon hittar dem.


I Santiago de Compostela körde vi till en camping i utkanten av staden och parkerade husbilen, med sikte på att använda deras duschar. Hittills har vi alltid parkerat på gratisparkeringar. Ibland på någon lämplig parkering i skogen helt utan service, andra gånger på de rätt frekvent förekommande gratis ställplatser för husbilar som finns. På dem brukar det åtminstone finnas möjlighet att tömma gråvatten (dvs det finns ett avlopp som det går att backa in över). Ibland finns det en vattenpost (ibland gratis, ibland som kostar pengar) och andra gånger finns möjlighet att tömma toaletten från husbilen. De här ställplatserna fungerar på det hela taget väldigt bra för oss som gärna står i skogen, för de innebär att vi har lätt tillgång till tömning och påfyllning utan att leta allt för mycket, men i övrigt kan vi stå där vi tycker att det passar.

Efter den hägrande duschen cyklade vi in till gamla staden i Santiago de Compostela som inte bara är ett UNESCO-världsarv utan också visade sig vara en riktigt pampig stenstad. 



När vi stod på torget framför katedralen ankom då och då vandrare som gått pilgrimsleden och gick till "nollstenen" mitt på torget för att avsluta sin vandring.

Efter att ha tittat runt lite (och loggat några geocacher i centrum) avslutade vi kvällen på en italiensk restaurang (fast med spanskt vin till maten). 

No comments:

Post a Comment

Vår(?)resa till Västergötland

Hela tisdagen snöade det. Det kom flera decimeter snö. Onsdag förmiddag var det kaos i trafiken. E4 Gränna-Jönköping var avstängd. Rv50 Mota...